Verhalen van 14 mei rondom Corona vind je in WHO: ‘Dit virus gaat wellicht nooit meer weg’, zelfs als er een vaccin komt.

In de Ondertussen van donderdag 14 mei vallen mij deze berichten op:

- het wildplukseizoen is geopend (HetKanWel). In de natuur kun je terecht voor planten, bessen, noten, vruchten, onkruid en bloemen die niet alleen heel lekker zijn, maar ook voedzaam. Je moet natuurlijk wel weten welke geschikt en welke ongeschikt zijn. Ook moet je even opletten waar je plukt. Wildplukken is niet overal toegestaan. Wildreservaten en gebieden die onder natuurbescherming vallen, zijn bijna altijd uitgesloten. Ook kan het verspreiden (door plukken) van bepaalde planten ongewenst of verboden zijn. Check daarom bij de bevoegde autoriteiten welke regels plaatselijk van toepassing voor je bij het wildplukken op de bon geslingerd wordt voor 'stroperij'.

- als ze niet goed zouden opletten, heeft meer dan een derde van de Vlaamse land- en tuinbouwers bijna wekelijks een fietser onder de trekker (Vilt). Dat zeggen boeren in een enquête van de Boerenbond onder 626 boeren. Ze vinden dat er onvoldoende ruimte op de weg is voor hun landbouwvoertuigen. Ook ontstaan (bijna) ongelukken doordat fietsers niet tijdig aan de kant gaan voor de landbouwvoertuigen.

- als de poep en pies van dieren in stallen bij elkaar vloeit, krijg je ammoniakvorming. Hoewel bijna alle moderne stallen de boel bij elkaar laten lopen, is dat ongewenst want ammoniak is schadelijk voor de natuur. Nu is er de Filterfloor. Die lijkt "veilig, droog en hufterproof", aldus Nieuwe Oogst. De stalvloer is in twee varkensstallen getest. De Filterfloor is opgebouwd uit verschillende lagen. Urine vloeit direct door de bovenste laag heen, terwijl de vaste mest (poep) op de oppervlakte blijft liggen. Beide fracties kunnen daardoor gescheiden worden opgeslagen. Zo had het altijd al gemoeten.In Mexico zijn de afgelopen twee weken meer dan 100 mensen gestorven nadat ze giftige alcohol hadden gedronken (Reuters). Omdat de bierbrouwers - net als alle andere niet-essentiële fabrieken - zijn gesloten om de verspreiding van het coronavirus in te tomen, zoeken Mexicanen hun heil in andere dranken. Er wordt overigens nog wel Corona-bier gebrouwen. Niet voor de Mexicanen, maar voor de export naar de Verenigde Staten (Foodlog).

De BoerBurgerBeweging presenteert de eerste twaalf namen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 (Nieuwe Oogst). Het grootste deel van de kandidaten komt uit de agrarische sector. {link_list_2 limit="99999"}
  • {link_list_2:item_headline}

    {link_list_2:item_bron}