Verhalen van 15 mei rondom Corona vind je in ‘In Slovenië is de coronavirusepidemie voorbij’.

In de Ondertussen van vrijdag 15 mei vallen mij deze berichten op:

- plakstrips tegen de eikenprocessierups hebben een averechts effect (DvhN). In de lijm blijven als 'bijvangst' niet alleen talloze andere insecten plakken, maar ook vleermuizen en zelfs vogels. Met een langzame dood tot gevolg. "Verschrikkelijk en verwerpelijk", zegt eikenprocessierupsexpert Silvia Hellingman. En dat wat je bij de eikenprocessierups wilt voorkomen, namelijk dat zij hun brandhaartjes (zo'n 700.000 per rups) afschieten, werk je met de plakstrip in de hand. Omdat de leider in nood komt, schiet de rest van de processie juist extra veel brandhaartjes af. Overigens loopt het niet altijd slecht met de bijvangst af. De grote bonte specht die de krant ook haalde, overleefde het avontuur. De Assenaar die hem aantrof, haalde hem 'veertje voor veertje' weer los. En daarna alle plakstrips van zijn bomen (DvhN).

- op de dag af 80 jaar geleden opende de eerste McDonald’s zijn deuren. Metronieuws neemt ons mee in de evolutie van de fastfoodindustrie. Al in de oudheid verkochten de Romeinen het allereerste fastfood: brood gedrenkt in wijn, gekookte groenten en stoofschotels. In de middeleeuwen waren deegwaren als taart en wafels populair. Het eerste fish & chips-restaurant ging eind 19e eeuw van start. Fastfood zoals we dat tegenwoordig kennen, veroverde pas vanaf het begin van de 20e de Verenigde Staten. Inmiddels kunnen we ons geen leven zonder fastfood meer voorstellen, blijkt uit de lange rijen voor de na-de-lockdown-eindelijk-weer-geopende-fastfoodfilialen.

- eindelijk erkenning voor singles in de coronacrisis (RTL). Het RIVM geeft vandaag voor het eerst advies aan singles, die zich uiteraard, net als iedereen, de afgelopen tijd aan de anderhalve meter afstand hebben gehouden. "Het is logisch dat u als single ook lichamelijk contact wilt hebben", schrijft het RIVM. Maar hoe moet dat dan? Spreek bijvoorbeeld af met "een knuffelmaatje of ‘seksbuddy’, mits u klachtenvrij bent. Maak met deze persoon ook goede afspraken hoeveel andere mensen u beiden ziet. Hoe meer mensen u ziet, hoe groter de kans op (het verspreiden van) het coronavirus."

De horeca is nog niet open of Dr. Oetker Professional biedt iedere 'horecaprofessional, cateraar en ondernemer in de foodservice die wil scoren' de perfecte pizza-totaaloplossing. Pizza, oven en service in één, "ter plekke op het terras, als roomservice-oplossing of voor afhalen en bezorgen. In vier minuten een 'margerijke' Pizza Perfettissima (MissetHoreca).
Anti-verspillingsketen Instock sluit twee van zijn drie restaurants. Ook als de horeca weer open mag, zullen Instock Den Haag en Instock Utrecht gesloten blijven (Distrifood). Het 'circulaire business model' pakt voor Instock extra nadelig uit: "We hebben een lage inkoop, want we redden de ingrediënten van de verspilling, maar méér arbeid dan een gemiddeld restaurant door het creatieve proces en de logistiek voor het ophalen van het eten. Inkoop kan je tijdelijk stop zetten, maar de arbeidskosten gaan door."
Wereldwijd neemt de stroperij toe. De lokale bevolking heeft honger en als gevolg van de coronacrisis blijven werkgelegenheid én inkomsten uit het toerisme uit. Toeristen betaalden indirect mee aan de beschermingsprogramma's (NOS). Bovendien waren al die toeristen ook nog eens extra ogen en oren om de boel in de gaten te houden.
Iedereen kan pakketbezorger worden, gewoon in de eigen auto. De animo is groot: binnen 24 uur meldden zich meer dan 10.000 gebruikers en 250 winkels bij Flitsmeister (Bright). Flitsmeister? Ja, ooit begonnen als melder voor flitspalen, snelheidscontroles, files en ongelukken, telt de app inmiddels 1,7 miljoen gebruikers. Die rijden allemaal wel ergens heen. {link_list_2 limit="99999"}
  • {link_list_2:item_headline}

    {link_list_2:item_bron}