In de Ondertussen van dinsdag 5 mei vallen mij deze berichten op:

- dankzij de coronamaatregelen zag HelloFresh in de eerste drie maanden van dit jaar het aantal klanten en de omzet flink groeien (Distrifood). Omdat consumenten minder vaak de deur uit gaan, maken ze meer gebruik van de dozen-met-een-recept van de maaltijdpakketbezorger. Maaltijdboxen bieden ook een uitkomst voor de voedseloverschotten waarmee boeren kampen. Boerschappen gebruikt deze overschotten aan voedsel bij het samenstellen (in samenwerking met Home Made Chefs) van zijn maaltijdboxen. Uiteraard brengt ook Boerschappen de maaltijdboxen bij je thuis - met een nèt wat aansprekender verhaal over steun aan boeren dan HelloFresh zijn klanten voorschotelt.

- tijd doorbrengen in de tuin is volgens een nieuwe grootschalige studie net zo goed voor je gezondheid en welzijn als het wonen in een dure buurt (EurekAlert). Een onderzoek van de Universiteit van Exeter en de Royal Horticultural Society bekeek de gegevens van bijna 8.000 mensen die tussen 2009 en 2016 door Natural England werden verzameld. Mensen die tijd doorbrengen in de tuin hebben aanzienlijk meer kans op een algemene goede gezondheid, een hoger psychologisch welzijn en grotere fysieke activiteit dan mensen die geen tijd doorbrengen in de tuin. De studie vond dat de voordelen van tuintijd voor de gezondheid en het welzijn vergelijkbaar waren met het verschil in gezondheid tussen mensen die in de rijkste delen van het land wonen, in vergelijking met de armste. Als je dan toch in je tuin of balkon aan je geluk aan het werken bent, doe dan meteen mee met de jaarlijkse Tuintelling. De Dierenbescherming wil daarmee inzicht krijgen welke Nederlandse tuinen en balkons voor dieren een voedselbron, logeeradres of broedplaats zijn (Het Kan wel).

- tot wel 80% van de nesten van aalscholvers bevat plastic afval (Phys). Dat blijkt uit onderzoek dat in 2018 werd uitgevoerd op een onbewoond eiland voor de westkust van Schotland. Gemiddeld bevatte meer dan een kwart van alle nesten van zeevogels plastic. "Het plastic komt in zeevogelnesten terecht, niet omdat de vogels het actief oppikken en naar hun nest dragen. Het plastic wordt gebracht door zeestromingen," zegt de Schotse zeevogelecoloog Ruedi Nager. Plastic in nesten kan de vogels op verschillende manieren beïnvloeden. Het kan de kwaliteit en de kwaliteit van het nest aantasten met nadelige gevolgen voor de eieren en kuikens. Ook kan plastic in het nest ertoe leiden dat de volwassen dieren en kuiken in het nest verstrengeld raken, met fatale gevolgen. Nog een reden om te minderen met plastic. Daarom portretteert The Guardian een aantal mensen van wie het restafval per week in een jampotje past, of nog minder is.

De wereldwijde cocaïnehandel lijkt geen hinder te ondervinden van de coronamaatregelen en zelfs te zijn gegroeid met het oog op de lockdown; de drugscriminaliteit heeft er weinig last van omdat de politie minder kan opletten (De Standaard).
Hoe Europees voel jij je? Dat wil The Guardian graag weten van jonge mensen in coronatijd, nu minder samenwerking in de EU nieuwe consequenties heeft.
Pancake and waffle cereal is de nieuwste ontbijtrage op TikTok. Begin je dag met miniwafeltjes of -pannenkoekjes uit een kom (Time).
Producenten van vleesvervangers zien een kans in de sluitingen van slachthuizen als gevolg door Covid-19 getroffen slacht- en verwerkend personeel (Forbes).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is! {link_list_2 limit="99999"}
  • {link_list_2:item_headline}

    {link_list_2:item_bron}