Dat meldt de overheid vanavond. Op basis van nieuwe onderzoeksresultaten uit het lopende onderzoek naar Covid-19 besmettingen op nertsenbedrijven, is het aannemelijk dat er een besmetting heeft plaatsgevonden van nerts op mens. Ook blijkt uit het betreffende onderzoek dat nertsen Covid-19 kunnen hebben zonder ziekteverschijnselen te tonen.
De aannemelijkheid is aangetoond op basis van de genetische stamboom van de aangetroffen ziekteverwekker bij een medewerker van een nertsenfokker.

Omdat de jongste bevindingen nertsenbedrijven verdacht maken als besmettingshaard, worden verplichte onderzoeken naar de uitstraling van dier naar mens in de omgevingen van nertsenfokkerijen van kracht.

Huiskatten zijn eveneens aantoonbaar vatbaar voor het virus dat Covid-19 veroorzaakt. Volgens de overheid blijft "het risico dat mensen besmet kunnen raken door hun huisdier klein". De overheid geeft geen argumenten om die stelling te onderbouwen. Aanvankelijk verzekerde ze het publiek dat de nerts voor de mens geen besmettingsgevaar van betekenis inhield. Die mening, onder verwijzing naar expertise, hield stand tot vanavond. {link_list_2 limit="99999"}
  • {link_list_2:item_headline}

    {link_list_2:item_bron}