Verhalen van 18 mei rondom Corona vind je in Gunstige eerste resultaten mogelijk coronavaccin doen beurzen opveren.

In de Ondertussen van maandag 18 mei vallen mij deze berichten op:

- een oehoe-familie heeft zich gevestigd in een bloembak op een vensterbank in het centrum van het Belgische Geel (AD). Heel bijzonder en indrukwekkend. De oehoe is namelijk de grootste uilensoort binnen Europa en ze zijn erg schuw. Voor Jos Baart - eigenaar van het appartement - is het een ideaal tijdverdrijf tijdens de corona-lockdown. “Als ik opsta, is het eerste wat ik doe kijken hoe het met de jongen is. In de vroege ochtend slaat de moeder-oehoe met haar 1 meter 80 brede vleugels uit om voedsel te zoeken voor haar jongen.” Ook houden de kuikens Jos elke avond gezelschap wanneer hij op de bank televisie zit te kijken. “Ik denk dat ze naar het scherm kijken omdat er veel beweging en licht te zien is, terwijl voor de rest alles donker is.”

- een iconische Mercedes van meer dan 30 jaar oud om in het weekend mee te touren, voor sommige mensen is het een droom. Toch kleven er ook een nadelen aan oude auto’s. Ze brengen veel onderhoud met zich mee en ze zijn niet zo best voor het milieu. Wie rekening wil houden met het milieu krijgt nu een oplossing aangereikt. Een bedrijf in België bouwt oude Mercedes-modellen om tot stekkerauto (AD). Een accu en een elektrische aandrijving in de bolide bieden zo een onderhoudsarm alternatief. Het gebruiken van een al gebouwde auto kan heel milieubewust zijn, mits ze worden opgeladen met groene stroom natuurlijk. Dat duurzaam niet altijd goedkoper is blijkt overigens ook hier: een instapmodel kost €159.000.

- in het Financieele Dagblad geeft Andrea Perugini, de Italiaanse ambassadeur in Nederland, Nederland uit de zak. Ons land lag in de EU nogal dwars om onder meer Italië te helpen met financiële steun na de Covid-19 crisis. Minister Wopke Hoekstra van Financiën wil geen Eurobonds om voor schulden elders in de EU op te draaien. Perugini rekent voor dat individuele Italianen hun financiële huishouding juist veel beter voor elkaar hebben dan Hollanders. Ze hebben aanmerkelijk lagere hypotheekschulden dan wij en komen daarom niet zo makkelijk met een hogere hypotheek dan de waarde van hun huis te zitten. Daarnaast wijst de ambassadeur op de hoge particuliere schuld in Nederland. In Italië bedraagt de verhouding tussen de particuliere schuld en het bbp 166%; in Nederland ligt de verhouding op 299%. Die twee factoren laten zien hoe Nederland is volgeleend en bij een recessie zwak staat met zowel privé als zakelijke faillissementen tot gevolg.
Volgens Perugini profiteert Nederland vooral van de EU. Nu de nood aan de man komt, is ons land niet solidair terwijl het al decennia dikke omzetten binnenhaalt. Dat zegt hij zo: "De handel binnen de EU is goed voor 69,7% van de Nederlandse export. Dit percentage bedraagt voor Duitsland 24%, voor België 11%, voor Frankrijk 8% en voor Italië 4%. Wat Nederlandse import betreft is 52,8% afkomstig uit EU-lidstaten. Voor Duitsland is dit 15%, voor België 8%, voor Frankrijk 3,7% en voor Italië 2,6%. Nederland heeft elk jaar bovendien een overschot van meer dan €10 miljard in de handel met Italië."

Vandaag gaan drie online consultaties over het mestbeleid van start (Rijksoverheid). Het gaat om wijzigingen van de Meststoffenwet, het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet en het Besluit gebruik meststoffen. Via de consultaties kunnen organisaties en betrokkenen de aankomende vier weken ideeën en informatie delen - rondom de wijzigingen in het beleid - met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat liet minister Carola Schouten vandaag in een open brief weten aan de Tweede Kamer.
De beursgang van het koffiemerk Douwe Egberts wordt toch voortgezet (FD). De beursgang werd uitgesteld vanwege de kelderende aandelenkoersen. Nu die een beetje aantrekken wil eigenaar JAB Holding het opnieuw proberen. Met een (hernieuwde)notering aan de Amsterdamse beurs hopen de eigenaren tot €2 miljard op te halen. {link_list_2 limit="99999"}
  • {link_list_2:item_headline}

    {link_list_2:item_bron}