Vandaag het nieuws van 9 september. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Vandaag werd bekend dat de studie naar het veelbelovende vaccin van farmaceut AstraZeneca tijdelijk is stilgelegd (zie 3.1, 3.2 en 3.3). De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca en de universiteit van Oxford onderbreken hun vergevorderde proeven met een coronavaccin dat onder meer is besteld door de Nederlandse overheid. De NOS schrijft: "Bij een proefpersoon is een mogelijk onverklaarbare ziekte geconstateerd. De Amerikaanse krant The New York Times meldt dat het zou gaan om een ontsteking aan het ruggemerg. [...] In een verklaring van AstraZeneca die naar onder meer Stat News is gestuurd, staat dat de onderbreking een "routinehandeling" is en dat het vaker gebeurt in een testfase. In dit soort gevallen worden voorlopig ook geen nieuwe proefpersonen geworven. De Financial Times weet te melden dat het onderzoek mogelijk komende week alweer kan worden hervat.

Een kwart van de mensen die een coronatest willen laten doen moet langer dan 48 uur wachten, kopt NU.nl (zie 4.2). De drukte lijkt voort te komen uit de zogenaamde 'prettesters' die zich zonder symptomen toch laten testen (zie 4.1). Tegenover de NOS bevestigde de GGD de drukte: "Er bellen zo verschrikkelijk veel mensen die een test willen", zegt een GGD-woordvoerder. Ook op coronatest.nl is het moeilijk of zelfs onmogelijk om een afspraak voor een coronatest te regelen. Uit GGD-cijfers van gisterochtend blijkt dat mensen gemiddeld anderhalve dag moeten wachten tot ze terechtkunnen voor een afspraak. Een kwart van de mensen die een coronatest aanvraagt, moet langer dan 48 uur wachten. In de tussentijd moeten deze mensen binnenblijven.

Een snelle rondvraag in het netwerk van Foodlog leert dat de GGD lastig te bereiken is: "Ik ben maandag rond kwart over 8 begonnen met bellen en het was iets voor 11 voordat ik iemand aan de lijn kreeg. Vervolgens kon ik de volgende ochtend getest worden aangezien ik onder zorgpersoneel val. We zijn inmiddels 30 uur verder en ik heb nog geen uitslag."


1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›

5. Relatie oost-west en geopolitieke verhoudingen

Toelichting ›

    6. Europa: één of verder verdeeld

    Toelichting ›
    Dit artikel afdrukken