Vandaag het nieuws van het weekend van 26 en 27 september. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

In België waren de corona-experts dit weekend in 'zwijgstaking' (zie Overig. 1). Vooraanstaande corona-experts zoals viroloog Marc Van Ranst maar ook biostatistici en psychologen waren niet beschikbaar voor toelichtingen op de pandemie. Ze protesteerden daarmee tegen de manier waarop de Belgische politiek de crisis aanpakt en de recente maatregelen (versoepelingen) van de Belgische Veiligheidsraad.

"Laat nu de politiek aan het woord voor de beslissingen die zij nemen, en waar zij de verantwoordelijkheid moeten dragen," zegt één van de 'stakers' in De Standaard. De experts zijn nog steeds bereid tot advies, maar op voorwaarden. Er moet een duidelijk mandaat zijn en de experts moeten inspraak hebben in de samenstelling van een adviesraad. "Liefst met experten die zich baseren op wetenschappelijke data en geen fake news."

In de Volkskrant kijkt Maarten Keulemans vooruit naar de nabije toekomst. Wat gaat het coronavirus ons deze winter brengen (zie 3.1)? Van 'chaos en wanorde' via een tweede, vlakke maar hardnekkige golf en veel vaccinonduidelijkheid tot 'géén grande finale'.

De coronacrisis zal niet eindigen met een mooie grande finale, een slotevenement waarin we de doden herdenken en elkaar plechtig weer in de armen sluiten. Denk eerder aan een gestaag proces van gewenning, als de ziekte gaandeweg normaler en minder schadelijk wordt.
Want de meeste wetenschappers denken onderhand wel dat corona een blijvertje is. Wie het virus heeft gehad, kan het waarschijnlijk nogmaals krijgen, al is de ziekte dan wellicht minder ernstig. Zo zou er, als de seizoenen verstrijken, een patstelling ontstaan zoals we die ook hebben met de griep: een seizoensziekte waarvan je verkouden of ronduit ziek kunt worden, en waartegen kwetsbaren zich maar beter kunnen vaccineren omdat corona elk jaar toch ook weer levens eist.

1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›

5. Relatie oost-west en geopolitieke verhoudingen

Toelichting ›

    6. Europa: één of verder verdeeld

    Toelichting ›
    Dit artikel afdrukken