Vandaag het nieuws van 23 september. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Studenten wakkeren de hoge besmettingscijfers aan met hun actieve sociale leven. Dat is het algehele beeld op dit moment. Burgemeesters zijn bezorgd (zie 7.3 en 7.4). Om het risico op (vroege) sluiting te voorkomen, stelt de Nijmeegse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voor om studenten geld te geven als zij vrijwillig in thuisisolatie gaan (zie 2.6). "Het idee is ontstaan door de huidige situatie", vertelt Dennis Dekkers van de Nijmeegse afdelingen van de Koninklijke Horeca Nederland. "Er heerst een piek, en de horeca en studenten worden daardoor in een negatief daglicht gezet. Kunnen we het dan niet in de kiem smoren door studenten drie weken in quarantaine te zetten en daar een vergoeding tegenover te zetten? Dan is het een win-winsituatie", meent Dekkers. Al hoopt hij uiteindelijk wel dat het niet zover hoef te komen. "Het is een noodgreep."

De intrinsieke motivatie waar premier Rutte afgelopen vrijdag om vroeg tijdens de persconferentie, is voor studenten blijkbaar niet sterk genoeg om zich aan de gestelde maatregelen te houden. Gedragspsycholoog Bob van Dam zegt tegen RTL nieuws: "Ze vallen niet onder de risicogroep, ze zijn niet bang om zelf ziek te worden en hebben veel behoefte aan sociaal contact. Daarom kan bij deze groep een geldbedrag een breekijzer zijn." Het geldbedrag dat compenseert voor de 2 à 3 weken zelfisolatie moet dan wel "substantieel" zijn. Op dit moment lijken er nog niet veel studenten voor te porren,

Vaccinmaker Janssen Vaccins uit Leiden beginnen met testen van hun coronavaccin op 60.000 vrijwilligers in de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en enkele Zuid-Amerikaanse landen (zie 3.1 - 3.3). Janssen, een dochteronderneming van het Amerikaanse Johnson & Johnson, is niet het eerste bedrijf dat de derde fase in gaat. Drie andere bedrijven waar de Europese Unie afspraken mee heeft gemaakt, zijn al aan de derde fase begonnen. Ook in China en Rusland zijn al enkele bedrijven begonnen met het inenten van tienduizenden vrijwilligers.

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›

5. Relatie oost-west en geopolitieke verhoudingen

Toelichting ›

6. Europa: één of verder verdeeld

Toelichting ›

7. De exit: hoe unlock je de lockdown?

Toelichting ›

8. Democratie, rechten en redelijkheid

Toelichting ›

9. Recessie of depressie

Toelichting ›

Overig

Dit artikel afdrukken