Vandaag het nieuws van 17 september. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Voor wie geen last heeft van klimaatschaamte kun je in Australië een vlucht boeken met dezelfde vertrek- als aankomstlocatie (zie 7.1). De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas biedt een zeven uur durende rondvlucht boven Australië aan. ‘De vlucht naar nergens’ was in no time uitverkocht. Onder meer het Great Barrier Reef, Uluru, Byron Bay en de haven van Sydney worden aangedaan.

Chinese onderzoekers deden een opmerkelijke ontdekking: het gros van hun onderzoekspopulatie met coronapatiënten droeg geen bril (zie 2.3 en 2.4). De (ongenuanceerde) conclusie is dat brildragers 5 keer minder risico lopen op Covid-19 dan niet-brildragers. De onderzoekers onderbouwen hun uitspraak met de hypothese dat het virus via de ogen binnendringt. Daar bevinden zich namelijk ACE-2-receptoren, waarvan bekend is dat zij een rol spelen in de coronabesmetting. Hoewel te twisten valt over de validiteit van deze studie, benadrukken de auteurs dat het van belang is dat zorgmedewerkers oogbescherming dragen om hen te beschermen tegen besmetting.

Vrijdag zullen minister Hugo de Jonge en premierMark Rutte opnieuw het land toespreken in een persconferentie. Hoogstwaarschijnlijk worden daar lokale maatregelen aangekondigd (zie 7.3 en 7.4). De persconferentie zou eigenlijk aanstaande dinsdag plaatsvinden, rondom de lancering van het regionale corona-alarmsysteem. Maar omdat het aantal besmettingen snel oploopt – donderdag werd het dagrecord alweer gebroken met 1.753 besmettingen (Overig. 1) – kiest De Jonge al voor morgen.

Het toegenomen aantal besmettingsgevallen in de Randstad is België en Duitsland niet ontgaan. Zij scherpten hun reisadviezen voor de provincies Noord- en Zuid-Holland aan tot niveau 'rood' (zie 2.6 en 2.7). In Duitsland gaat de maatregel per direct en met terugwerkende kracht in. Dat betekent dat niet-essentiële reizen naar de twee provincies verboden zijn en dat iedereen die de afgelopen twee weken in Noord- of Zuid-Holland is geweest bij terugkomst verplicht een coronatest moet doen. Vervolgens verschilt het per deelstaat of mensen ook in quarantaine moeten.
In België geldt de regel vanaf aanstaande vrijdagmiddag om 16.00 uur. Niet-essentiële reizen naar de twee provincies zijn vanaf dat moment verboden. Belgen die meer dan 48 uur in een van deze provincies zijn geweest, moeten zich na terugkeer verplicht laten testen en verplicht twee weken in quarantaine.

1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

  2. Angst en gezonder leven / eten

  Toelichting ›

  3. Onzekerheid

  Toelichting ›

  4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

  Toelichting ›

  5. Relatie oost-west en geopolitieke verhoudingen

  Toelichting ›

  6. Europa: één of verder verdeeld

  Toelichting ›

  7. De exit: hoe unlock je de lockdown?

  Toelichting ›

  8. Democratie, rechten en redelijkheid

  Toelichting ›

  9. Recessie of depressie

  Toelichting ›

  Overig

  Dit artikel afdrukken