Vandaag het nieuws van 10 september. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

In februari en maart interviewde de wereldberoemde journalist Bob Woodward (van het Watergate/Nixon-schandaal) de Amerikaanse president Donald Trump. On the record. In de gesprekken laat Trump duidelijk horen dat hij weet dat SARS-CoV-2 een gevaarlijk virus is, dat het zich door de lucht verspreidt en dat het dodelijker is dan griep. Toch bleef hij nog maanden lang ontkennen dat het ernstig was. Millions of lives and livelihoods depend on the character, competence, altruism and integrity of the person in the Oval Office -- whatever their party or ideology. But President Donald Trump -- as he devastatingly revealed in his own voice to Bob Woodward -- met the great crisis of his age with ineptness, dishonesty and an epic dereliction of duty (zie Overig. 1, 2 en 3).Het 'bagatelliseren van de risico's' is gedurende de hele beginperiode van de corona-uitbraak Trumps strategie geweest, teneinde paniek te voorkomen (zie Overig. 4).

Een onthulling die zowel de president als de auteur beschadigen, schrijft Trouw (zie Overig. 5). Want als Woodward dit al zo vroeg wist, waarom bewaart hij het dan voor zijn boek dat een paar maanden voor de presidentsverkiezingen uitkomt?

Gisteren spraken minister-president Mark Rutte en Hugo de Jonge met het publiek in een online-vragensessie. Het doel was de huidige speerpunten nog eens voor het voetlicht te brengen en vertrouwen te winnen (zie Overig. 9). Hun missie is nog niet helemaal geslaagd, blijkt uit de comments op YouTube, van scheldkanonnades (zie Overig. 10) tot minder vleiende termen: toneelspel, Teletubbies, rariteitenkabinet, leugenaars, hufters en komisch duo..

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›

6. Europa: één of verder verdeeld

Toelichting ›

7. De exit: hoe unlock je de lockdown?

Toelichting ›

8. Democratie, rechten en redelijkheid

Toelichting ›

9. Recessie of depressie

Toelichting ›

Overig

Dit artikel afdrukken