Verhalen van 11 mei rondom Corona vind je in ‘De economie herstart, nu wij nog’.

In de Ondertussen van maandag 11 mei vallen mij deze berichten op:

- vanwege de coronacrisis heeft de ‘gangbare’ ziekenhuiszorg een tijdje stilgelegen. In heel Nederland zouden 90.000 geplande behandelingen zijn uitgesteld. Hoofdhalschirurg Rob Baatenburg de Jong van het Erasmus MC vertelt in het Algemeen Dagblad over het wiskundige model dat berekent welke patiënt als eerst mag terugkomen om zijn of haar behandeling te hervatten. Het model bepaalt de volgorde waarin patiënten worden behandeld. Dat gebeurt op basis van hun levensverwachting en kwaliteit van leven bij wel of niet behandelen.

- in Machelen, Vlaanderen, stond op Moederdag een 'bakkersfile' van wel 150 man (De Standaard). De klanten van bakkerij Neirinck stonden allemaal in de rij om hun bestelde (!) Moederdag-gebak op te halen. Klanten die niet hadden besteld, konden via een andere rij – die veel korter was – gewoon de winkel binnen.

- de winning van nieuwe energiebronnen is niet geheel zonder risico voor de toekomst, waarschuwt Inspecteur-generaal der Mijnen Theodor Kockelkoren in het Algemeen Dagblad. Hij vindt het van belang om vooraf goed na te denken over mogelijke gevolgen van de winning van energie. Zo kan voorkomen worden dat meer regio’s achterblijven met de lasten, zoals nu het geval is met de aardbevingen in Groningen en Limburg.

Op de Sallandse Heuvelrug gaan populaire routes voor terreinfietsers dwars door het beschermde Natura 2000-gebied. Grote aantallen reptielen die op een ongelukkig moment oversteken moeten dat met de dood bekopen (Trouw).
De jaarlijkse strijd tegen eikenprocessierupsen gaat bijna van start. Op dit moment vormen de beestjes hun brandharen en bouwen zij aan hun nesten (NU.nl). Waarschijnlijk zullen zij in juni het meeste overlast veroorzaken. {link_list_2 limit="99999"}
  • {link_list_2:item_headline}

    {link_list_2:item_bron}