Coesfeld ligt ongeveer 30 kilometer over de grens bij Winterswijk. Ruim 180 van de 1200 overwegend Oost-Europese medewerkers testten positief. Volgens de minister van Gezondheid van de deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) valt hen niks te verwijten en ligt de schuld volledig bij het bedrijf. Ze worden onder krappe omstandigheden gehuisvest in logementen waar ze gemakkelijk ten prooi kunnen vallen aan besmettingen. Bij een zusterbedrijf in Oer-Erkenschwick, zo'n 50 kilometer zuidelijker, werden 33 van de 1250 werknemers positief getest op het coronavirus. Vanwege beide corona-uitbraken besloot de minister om alle medewerkers van slachthuizen in Noordrijn-Westfalen (bijna 20.000) te testen.

De Duitse media besteden veel aandacht aan infecties onder slachthuispersoneel. Volgens Agrarwelt is de sluiting van Westfleisch ingegeven door druk op de politiek. Alle Duitse slachthuizen zouden inmiddels hun voorzorgsmaatregelen hebben verhoogd om ziek personeel te vermijden. Om niet - net zoals in de VS - slachtingen niet meer te kunnen uitvoeren en dieren te moeten euthanaseren op de boerderij, werken de autoriteiten en politiek samen om de slachterij in Coesfeld weer snel en veilig te kunnen laten heropenen.

In een reportage voor Welt tempert een lokale politicus en bestuurder het optimisme. De sluiting zou nog wel even kunnen duren.
Dit artikel afdrukken