Zomergroenten lijden onder de droogte, meldt de Morgen. In Europa oogsten boeren 20 tot 50% minder erwten en bonen, en 15 tot 20% minder uien. Ook courgettes en spinazie leggen het af tegen de droogte.

Niet alleen de opbrengst, ook de kwaliteit van de groenten is minder. Komkommers groeien krom, aardappelen vallen kleiner uit. Bloemkolen blijven kleine, gele B-klasse bloemkooltjes. Een financiële ramp voor de boer, want de prijs van een b-klasse bloemkool ligt onder de productieprijs. Delhaize zegt zich flexibel op te stellen tegenover de landbouwers in deze tijden van droogte.

Groentebedrijven vrezen dat de droogte in de ondergrond zich komende herfst ook nog zal wreken bij de teelt van witte en rode kool, spruiten, prei en boerenkool. De echte gevolgen van de droogte voelen de supermarkten, groenteverwerkers en uiteindelijk de consumenten dus pas de komende maanden. Bernard Haspeslagh van de grote Belgische groenteverwerker Ardo zei twee weken geleden al: "Als dit weer voortduurt in augustus, zitten we met een absolute ramp."

Toch wat troost. De druiven zijn voller en zoeter door de warmte. Ook voldoende bewaterde paprika’s en tomaten staan er uitstekend bij. {link_list_2 limit="99999"}
  • {link_list_2:item_headline}

    {link_list_2:item_bron}