Met ingang van vandaag heft China een importtarief van 80,5% op de invoer van Australische gerst. Vorige week schortte China de import van vlees uit 4 Australische slachthuizen op.

Volgens de Chinezen krijgen de Australische boeren overheidssubsidies en brengt het land zijn gerst tegen dumpprijzen op de Chinese markt, schrijft het Financieele Dagblad.

Australië is de grootste exporteur van gerst naar China. Meer dan de helft van wat het land jaarlijks aan gerst exporteert, gaat naar China. Van de slachthuizen zijn de importen opgeschort omdat ze niet zouden voldoen aan de label- en certificeringseisen. De 4 slachthuizen verwerken jaarlijks meer dan een vijfde van de Australische rundvleesexport naar China. Ook suggereerde de Chinese ambassadeur in Australië dat Australische toeristen en studenten dit jaar mogelijk minder welkom zijn in China en dat Chinese consumenten geen Australische wijn meer blieven, aldus Bloomberg.

Wapengekletter
De reden voor al dit wapengekletter? Een 'agressieve diplomatieke campagne' als tegenwicht tegen de beschuldiging dat Covid-19 zijn oorsprong vindt in China, schrijft de Financial Times. Met hand en tand verzette China zich de afgelopen weken tegen een onafhankelijk onderzoek naar de oorsprong van de pandemie. Australië nam het voortouw voor zo'n onderzoek en vond inmiddels 100 medestanders.

De druk op China nam toe. Tot gisterenavond. Toen zegde president Xi Jinping ineens alle medewerking aan zo'n onderzoek toe, aldus De Tijd. Volgens Xi heeft "China altijd met openheid, transparantie en verantwoordelijkheid gehandeld." Xi sloeg meteen nog een gehaaide diplomatieke slag: hij kondigde aan dat China $2 miljard doneert aan de WHO om de coronapandemie te helpen bestrijden. De afgelopen 2 jaar droeg China $86 miljoen bij aan de WHO.

Maar de handelsbarrières zijn daarmee niet van tafel. Richard McGregor, een analist bij de denktank Lowy Institute, is er helder over: "Australië moet hier luid en duidelijk tegen protesteren, niet alleen voor zijn eigen export, maar ook om andere landen wereldwijd eraan te herinneren dat dit is hoe China zich gedraagt als je ze tegen de haren instrijkt." {link_list_2 limit="99999"}
  • {link_list_2:item_headline}

    {link_list_2:item_bron}