De Canadese Heart & Stroke Foundation, een gezondheidsorganisatie die te vergelijken is met onze Hartstichting, heeft een position statement afgegeven, die moet dienen als waarschuwing tegen overmatig suikergebruik. De strekking is dat de huidige suikerconsumptie een grote bedreiging voor de volksgezondheid is en dat er actie ondernomen moet worden die te verminderen.

niet meer dan 10% van je energie uit suiker
De Statement begint met een opsomming van de feiten over obesitas, diabetes, kanker, cariës, hartziekten, beroertes en andere kwalen die gerelateerd zijn aan suiker. Wie tussen de 10 procent en 25 procent van zijn dagelijkse energie uit suiker haalt, en dat is helemaal niet zo uitzonderlijk veel, heeft al 30 procent meer kans te sterven aan een hartkwaal of een beroerte dan wie zijn suikerinname onder de 10 procent houdt.

Niet meer dan 10 procent van de energie uit suiker. Daar legt de Canadese hartstichting de grens. Deze aanbeveling is in lijn met het voorstel voor een aanbeveling dat bij de WHO in de maak is. Maar liever nog minder: 5 procent. Dat komt ongeveer neer op 24 gram of 6 theelepels per dag.

De Heart & Stroke Foundation raadt de Canadese bevolking aan minder suiker te gebruiken bij het koken, minder suikerrijk eten en drinken te kopen en te bestellen buiten de deur en vooral minder frisdrank, sportdrank, opgeleukte koffies en fruitsap te drinken.

Minder, eerlijker en geen reclame meer
De stichting roept de bevolking op de overheid en de voedingsmiddelenindustrie te bewegen suiker in de voedselvoorziening terug te dringen. Daarnaast zou een suikertax ingevoerd moeten worden, zouden etiketten op verpakkingen betere informatie moeten geven en zou in kleinere gemeenschappen, zoals scholen, verenigingen maar ook steden, actief aan de bewustwording over suiker gewerkt moeten worden.

Wetenschappers worden aangespoord het suikergebruik in Canada in kaart te brengen, onderzoek te doen naar het consumptiegedrag en de economische gevolgen van suikervermindering te berekenen. De laatste aanbevelingen van het doortimmerde stuk zijn gericht aan de voedingsmiddelenindustrie. Minder suiker gebruiken, kleinere porties leveren, eerlijke informatie verstrekken en geen reclame meer op kinderen richten.

In de adviezen die de Nederlandse Hartstichting geeft voor gezonde voeding komt het hele woord suiker niet voor.

Fotocredits: Brown sugar, aldenchadwick
Dit artikel afdrukken