De Belgische regering noemt de droge zomer van 2018 een landbouwramp en geeft daarom groen licht voor een schadevergoedingsregeling aan getroffen boeren. Steden en gemeenten zouden samen bijna 12.000 schadegevallen hebben gerapporteerd. Boeren kunnen nu in aanmerking komen voor een schadevergoeding tot maximaal €62.400.

Het gaat om de droogteperiode tussen 2 juni en 6 augustus waarin uitzonderlijk weinig neerslag viel. In juni viel maar 22% van de normale hoeveelheid neerslag en in juli zelfs maar 13%, schrijft de Standaard.

Ook Nederland werd getroffen door de droogte. Landbouworganisatie LTO Nederland wil dat de overheid een grondig onderzoek instelt naar de schade voor boeren als gevolg van de langdurige droogteperiode. Dat meldt het AD. Daarin moeten onder meer de gevolgen voor gewassen en vee meegenomen worden.

In Nederland is nog geen zicht op financiële overheidssteun voor boeren wegens de droogte. In ons land is de overheid voorstander van weersverzekeringen voor agrarische ondernemers. Droogte was echter nog nooit eerder echt een onderwerp van zorg en dus verzekering.
{link_list_2 limit="99999"}
  • {link_list_2:item_headline}

    {link_list_2:item_bron}